måndag 12 december 2011

Julevangelium

Välkomna december. "It's the most wonderful time of the year." Sägs det. Undrar hur många som skriver under på det. En extrem lågkonjunktur, svältkatastrof på Afrikas horn (snart jämförbar med 1980-talets dito), översvämningar i Asien och pågående krig i ett antal länder i världen. För att skjuta in några brasklappar.

Jag tänker inte uppehålla mig, utöver dessa ovanstående världssorger, vid den personliga ångesten över att vara arbetsmarknadsmässigt överflödig, även om den rider mig på nätterna.

I stället vill jag att ni tänker på era små vackra barn. Och hur tjocka och glada de är i jämförelse med ovan nämnda svältoffer. Och hur mycket kramar, mat, knäck och julklappar de kommer att få om knappt två veckor.

Och tänk på din gamla farmor eller morfar, som kanske inte längre säger så himla mycket om tacksamhet, men vet du vad? Alternativet finns. Gott om gamlingar sitter ensamma hemma eller på äldreboenden och ingen alls ger dem en klapp på kinden, skalar en mandarin eller fyller på glöggkoppen. Har de tur kommer en snäll pensionär från Röda Korset förbi med en julklapp och en pepparkaka. I vissa fall kan sådana enkla saker som en kram rädda om inte liv, så hopp.

Och så vill jag att ni faktiskt köper de där myggnäten, vaccinationerna, pepparkakorna, nålarna, skolmaterielen och getterna från Unicef och Läkare utan gränser och Röda Korset, med flera. Köp dig gärna ur ett dåligt samvete – det hjälper nämligen där det ska. Det vill säga där de svälter/får malaria/behöver pennor/ önskar sig getter/inte har någon att le mot.

Du kan inte åka till Afrika och ge barnen där mat, men du kan ge pengar som möjliggör att någon annan åker dit och matar och vaccinerar dem. Gör det.

Du kan kanske inte turnera Sverige runt på äldreboenden och säga "god jul", men du kan skänka en slant, så kanske någon annan gör det. Du kommer att må bättre och de kommer definitivt att må bättre.

Var så goda, en liten uppmaning till konsumtion:

Unicef

Läkare utan gränser

Röda Korset

En sak till. Ibland måste man göra saker fastän man inte vågar, för om man inte gör det är man bara en liten lort. Det är nu du gör ditt val. Är du en liten lort, eller är du en människa?



Fred på jorden, tack.

1 kommentar:

Sanna sa...

Du är så fin!! Vi kommer hålla varanda sällskap på hemmet JAG LOVAR!